Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Video Art Festival Μηδέν Το φεστιβάλ βιντεοτέχνης της Καλαμάτας






festival μηδέν 2008
«ξεκίνα απ' το μηδέν»





Για τέταρτη συνεχή χρονιά το Festival Μηδέν είναι έτοιμο να ανοίξει την ψηφιακή αυλαία του στη γραφική γειτονιά του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας, με στόχο να παρουσιάσει τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις της παγκόσμιας βιντεοδημιουργίας του καιρού μας.
Το φετινό πρόγραμμα ξεκινάει την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στις 9.20 μ.μ. στην πλατεία Αμφείας, ενώ οι προβολές θα συνεχιστούν στον ίδιο χώρο τα βράδια του Σαββάτου και της Κυριακής, 5 και 6 Ιουλίου αντίστοιχα.
Ειδικά αφιερώματα σε καλλιτέχνες και ομάδες, διαδραστικά έργα που καλούν τον θεατή να συμμετέχει, βίντεο καταξιωμένων δημιουργών, έργα φοιτητών και ακαδημαϊκών από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές σχολές πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και πρωτοπόρο Έλληνα βιντεοκαλλιτέχνη, Δρ. Μάνθο Σαντοριναίο, υπόσχονται ένα ανανεωμένο και δυναμικότερο από ποτέ Φεστιβάλ Μηδέν.
Τα βίντεο που υποβλήθηκαν φέτος, προερχόμενα από κάθε γωνιά του πλανήτη, ξεπέρασαν τα 600. Περισσότερες από 40 χώρες δίνουν και φέτος το «παρών» στο καθιερωμένο πλέον ραντεβού της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας για μια τριήμερη «γιορτή αφιερωμένη στη βιντεοδημιουργία».
Συνολικά πρόκειται να παρουσιαστούν 205 έργα, ενώ το πρόγραμμα προβολών του φεστιβάλ και φέτος διαρθρώνεται σε ειδικές ενότητες και αφιερώματα, διευκολύνοντας την «ανάγνωση» των έργων, που καλύπτουν γενικά ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων προβληματισμών, τάσεων και τεχνοτροπιών.



Αναλυτικά, οι ενότητες έχουν ως εξής:

1. Πειραματικά μουσικά βίντεο (με πρωτότυπη μουσική). Η πολυσυζητημένη σχέση εικόνας και ήχου, μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του κάθε δημιουργού. Μουσικοί, συγκροτήματα και εικαστικοί καλλιτέχνες συναντιούνται σε αυτή την ενότητα, με κοινό άξονα τη μουσική, την πρωτοτυπία και τον πειραματισμό.
2. Επικεφαλίδες / Headlines. Η καλλιτεχνική ομάδα του Φεστιβάλ πρότεινε στους βιντεοκαλλιτέχνες τον συγκεκριμένο τίτλο χωρίς επεξηγήσεις. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η κυρίαρχη κουλτούρα και οι μηχανισμοί που τη διαμορφώνουν, η κοινωνική σύγκρουση, οι πληροφορίες αλλά ακόμα και η σχέση του ατόμου με την ίδια του τη ζωή και τις επικεφαλίδες που επιλέγει να δώσει στην κάθε περίσταση είναι μόνο μερικές από τις σκέψεις των καλλιτεχνών που αποτυπώνονται εδώ.
3. Πειραματικό animation. 16 έργα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνικών και εικαστικών πειραματισμών. Από το «παραδοσιακό» κινούμενο σχέδιο με σχέδιο στο χέρι, μέχρι τα ψηφιακά τρισδιάστατα γραφικά, οι καλλιτέχνες καταθέτουν τη δική τους εκδοχή για το σύγχρονο πειραματικό animation.
4. Βιντεοτοπία / Videotopia. Έργα που εμπνέονται από την ιστορία της Τέχνης, ανατρεπτικά και ανεπιτήδευτα σχόλια πάνω στην καθημερινότητα, σε μια ενότητα με δυνατούς ρυθμούς που αποπνέει ειρωνική και ταυτόχρονα ποιητική διάθεση.
5.Μεσόγειος. Καλλιτέχνες της Μεσογείου διερευνούν την ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα των χωρών της περιοχής, αναδεικνύοντας πιθανές σχέσεις, αντιθέσεις και κοινούς προβληματισμούς.
6. Προσωπική ταυτότητα / Personal Identity. Και η συγκεκριμένη θεματική δόθηκε στους καλλιτέχνες χωρίς άλλες επεξηγήσεις. Οι καλλιτέχνες εικονοποιούν τον ορισμό της διαφορετικότητας, αλλά και τις αλληλεπικαλυπτόμενες «μάσκες» του ατόμου, εξερευνώντας ένα ευρύ πεδίο από λεπτές αποχρώσεις μέχρι εκκεντρικούς συμβολισμούς.
7. Περισκόπιο / Periscope. Σφαιρική ματιά στη σύγχρονη ελληνική και παγκόσμια βιντεοτέχνη, όπου κυρίαρχο ρόλο έχει η αισθητική και η φόρμα.
8. Φοιτητικά βίντεο. Στην ενότητα παρουσιάζονται έργα φοιτητών από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ανάμεσά τους, μια ενότητα έργων από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα), σε επιμέλεια Μαριάννας Στραπατσάκη, έργα από το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και το Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΤΕΙ Αθήνας).
9. Ειδικά προγράμματα-αφιερώματα και ειδικές προσκλήσεις συμμετοχής για καλλιτέχνες του βίντεο και των ψηφιακών τεχνών.
- Personal Cinema. The Making of Balkan Wars: The Game. Το έργο “The Making of Balkan Wars: The Game” χρησιμοποιεί τη γλώσσα των βιντεοπαιχνιδιών με επικές πολεμικές περιπέτειες, για να μιλήσει για τη γεωπολιτική ιστορία των Βαλκανίων. Πρόκειται για το πιο γνωστό πρότζεκτ των Personal Cinema (ξεκίνησε το 2002), όπου συμμετέχουν συνολικά περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες από 17 χώρες, κυρίως από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Την ομάδα Personal Cinema αποτελούν οι: Δάφνη Δραγώνα, Ηλίας Μαρμαράς, Andy Deck, Mάγια Μπόντζου, Δημήτρης Ντοκαντζής, Στέλιος Γιαννουλάκης, Βασίλης Κόκκας, Nικόλας Κοζάκης, Πάνος Παπαδόπουλος, Γιάννης Σκουλιδάς, Αλέξανδρος Σπυρόπουλος, Stewart Ziff. Η παρουσίαση γίνεται μετά από ειδική πρόσκληση του Festival Μηδέν.

- Into the Pill. Η διαδικτυακή πλατφόρμα Into the Pill παρουσιάζει μια ενότητα βίντεο 16 καλλιτεχνών σε δική της παραγωγή και επιμέλεια, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης από το Festival Μηδέν. Η γνωστή ομάδα λειτουργεί από τις αρχές του 2006 και εκδίδει ηλεκτρονικά τεύχη με έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε προβολές σε μουσεία, φεστιβάλ, γκαλερί καθώς και σε ανεξάρτητους χώρους. Στον βασικό πυρήνα της ομάδας συμμετέχουν οι Γιάννης Γρηγοριάδης, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Λίνα Θεοδώρου, Γιάννης Ισιδώρου, Βασιλεία Στυλιανίδου.
- Flag Metamorphoses. Ομαδικό πρότζεκτ σε εξέλιξη, διαδραστική παρουσίαση 28 βίντεο από διάφορους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, που διαπραγματεύονται τη σημειολογία και την εικονογραφία της σημαίας σαν σύμβολο, σε μια εναλλακτική «εθνική» και «δι-εθνική» κινούμενη εικονογραφία με flash animation.
Ιδέα / Συντονισμός: Myriam Thyes (Γερμανία, 2005-08).


Την αφίσα του Festival Μηδέν για το 2008
σχεδίασε ο καλλιτέχνης Γιώργος Βαβυλουσάκης.



Αφιέρωμα στον Μάνθο Σαντοριναίο
Σάββατο 5 Ιουλίου, 7 μ.μ., Αίθουσα συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας

Μικρό οδοιπορικό από τον αναλογικό στον ψηφιακό πολιτισμό, μέσα από παρουσιάσεις έργων, κειμένων και προσωπικών σκέψεων


Το Festival Μηδέν προσκαλεί έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με το βίντεο και τις ψηφιακές τεχνολογίες γενικότερα.
Ο Μάνθος Σαντοριναίος, παράλληλα με το προσωπικό του εικαστικό έργο, δραστηριοποιήθηκε και σε άλλα πεδία, προωθώντας τις ψηφιακές μορφές τέχνης και την έρευνα για την τέχνη και τις τεχνολογικές εφαρμογές στην Ελλάδα: σκηνοθέτησε πειραματικές εκπομπές τέχνης για την κρατική τηλεόραση, δημιούργησε το Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό «Φούρνος» και καθιέρωσε το Medi@terra, το σημαντικότερο ελληνικό φεστιβάλ για την τέχνη και την τεχνολογία, ενώ παράλληλα οργανώνει διάφορα project, όπως το microMuseum, στο διαδίκτυο. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «De la civilisation du papier à la civilisation du numérique» ( Harmattan 08 ). Τα τελευταία χρόνια διδάσκει Βιντεοτέχνη και Πολυμέσα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο ΠΜΣ «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης».



Το Video Art Festival Μηδέν, το πρώτο αφιέρωμα στη βίντεο-δημιουργία που πραγματοποιείται στην ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα σε ανοιχτό δημόσιο χώρο, είναι μια πρωτοβουλία για τη διάδοση και καλλιέργεια της ελεύθερης έκφρασης, σε μια εποχή όπου η εικόνα διαδραματίζει όλο και πιο κυρίαρχο ρόλο.
Οι κύριες εκδηλώσεις του φεστιβάλ πραγματοποιούνται σταθερά στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, σε ανοιχτούς χώρους του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ο χαρακτήρας του φεστιβάλ είναι μη-κερδοσκοπικός.
Το φεστιβάλ οργανώνει και διαχειρίζεται μια ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών με κοινό τόπο καταγωγής την Καλαμάτα και κοινό πεδίο καλλιτεχνικής έρευνας τη βιντεοτέχνη.

Το Festival Μηδέν είναι μια παραγωγή της “Sea Level” (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία).
Συνδιοργάνωση: Δήμος Καλαμάτας.
Με την υποστήριξη του Οργανισμού Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Επικοινωνία
Καλλιτεχνικός υπεύθυνος: Γιώργος Δημητρακόπουλος (gd@festivalmiden.gr)
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γιούλα Παπαδοπούλου (gioulap@yahoo.gr)
Μαργαρίτα Σταυράκη (stavrakirita@hotmail.com)
www.festivalmiden.gr - info@festivalmiden.gr





Πρόγραμμα: Kεντρική προβολή

Παρασκευή 4/7/2008

Πλατεία Αμφείας, 9.20 μ.μ. / Amfeia's Square, 9.20 p.m.



Ενότητα: πειραματικά μουσικά βίντεο / experimental music videos

1. Robin Whenary, Motion, (Μ. Βρετανία-2001) 4.30
2. Supermarket, Optech 1, (ΗΠΑ-2007) 2.50
3. Qian Li, Astonishing Us With Light, (ΗΠΑ-2007) 4.38
4. David Merenyi & Gergo Nagy, Lean into my Hair, (Ουγγαρία-2007) 2.45
5. Nicolas Raddatz, Like Tiny Screens, (Ουρουγουάη-2007) 6.16
6. Peter Issig, S KLASSER TWISTER, (Γερμανία-2007) 4.11
7. AKATOMBO, Portable Pariah, (Ιαπωνία-2007) 5.00
8. Γρηγόρης Μαρκάτος, Εγώ, (Ελλάδα-2007) 1.00
9. Tal Lotan, Maya Has A Gun, (Ισραήλ-2007) 3.40
10. Tamara Kapp, Raven, (Λουξεμβούργο & Γερμανία-2007) 6.15
11. Dario Bardic, Etude, (Ολλανδία-2007) 3.20
12. Marco Roepke, Smile, (Γερμανία-2006) 3.33
13. Gregel Oirom, Juddha-1970 AC, (Ελβετία-2007) 5.09
14. Antti Savela, The Pianist, (Σουηδία-2008) 3.03
15. Lustre, Disappear, (ΗΠΑ-2006) 4.13
16. Anton Hecht, Variations, (Αγγλία-2007) 3.00
17. Nikola Mihov & Deyan Parouchev, Human Flux, (Βουλγαρία-2007) 1.58
18. Θάλεια Ραυτοπούλου, Stou gialou ta votsalakia, (Ελλάδα-2008) 4.27

Συνολική διάρκεια ενότητας: 70 λεπτά




Ενότητα: Επικεφαλίδες / Headlines

1. Simon Chang, Evaporation, (Ταϊβάν & Τσεχία-2007) 12.22
2. David Yun, The Pain with Being Thirsty, (ΗΠΑ-2007) 6.30
3. Donny Correia, Anatomy of Decay, (Βραζιλία-2008) 5.18
4. Morteza Akoocheklan, The Gaze, (Ιράν-2008) 1.40
5. Kevin Logan, Recitation, (Μ. Βρετανία-2007) 4.29
6. Andreas Zingerle, Wild West Reloaded, (Αυστρία-2007) 1.15
7. Feargal O'Malley, Violets, (Ιρλανδία-2005) 2.51
8. Stephen Eakin, The Sidewalk, (ΗΠΑ-2007) 3.56
9. Kate Walker & Jennifer Beth Guerin, Elsewhere, (ΗΠΑ & Ν.Ζηλανδία-2007) 2.06
10. Tina Willgren, Wood Report, (Σουηδία-2006) 1.57
11. Kim Kielhofner, As the world goes by my window with Thurston and Kim, (Καναδάς-2007) 2.51
12. Ελένη Παπαδάκη-Δάφνη Μήτσιου, Η ξεχασμένη εποχή, (Ελλάδα-2008) 1.47
13. Sylvia Winkler & Stephan Koeperl, But The Customers Like It, (Γερμανία-2006) 2.00
14. Monika Pavlechova, Get A Taste Of Life, (Σλοβακία-2006) 1.48
15. Νικόλαος Πάστρας, for j.g. ballard, (Ελλάδα-2008) 2.46
16. Michael Beauvent, Meditation, (Βέλγιο-2007) 3.30
17. Jonas Nilsson, Passing by, (Σουηδία-2007) 2.17
18. Andrew Eyman, The End, (Γαλλία & ΗΠΑ-2000) 5.00

Συνολική διάρκεια ενότητας: 65 λεπτά



Σάββατο 5/7/2008

Πλατεία Αμφείας, 9.20 μ.μ. / Amfeia's Square, 9.20 p.m.



Ενότητα: πειραματικό animation / experimental animation

1. Maria Korporal, A Cat Has Seven Lives, (Ιταλία-2008) 7.32
2. Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Tree, (Ελλάδα-2002) 0.36
3. Bridget Walker, Past Perfect-Present Continuous, (Αυστραλία-2008) 3.25
4. Jon Monaghan, Jesus, Jesus Christ, (ΗΠΑ-2008) 3.01
5. Batista Joacelio, If I'm scared in the dark, why do my legs turn back to lights which are blinding me, (Βραζιλία-2007) 2.00
6. Myrto Staboulou, Hole, (Αγγλία-2007) 3.00
7. Zig Gron, KONFLIKT, (ΗΠΑ -2008) 5.35
8. Gustav Sparr, MC Librarian (Excerpt), (Σουηδία-2007) 8.40
9. April Bergvik, The Beauty and the Beast, (Ολλανδία-2006) 1.00
10. Marylaure Decurnex, The Contines Series, (Ελβετία-2008) 1.56
11. Eva Olsson, Taking Control, (Σουηδία-2007) 2.28
12. Monochrom, The void's foaming ebb, (Αυστρία-2007) 4.00
13. Πωλίνα Ζιώγα, I dreamt I was a Butterfly, (Ελλάδα-2007) 3.30
14. Gregg Bierman, Hackensack Motet, (ΗΠΑ-2006) 5.00
15. Ebert Brothers group, Bluescape, (Γερμανία-2006) 2.54
16. Tina Willgren, 75% Pal Bars Hors, (Σουηδία-2005) 1.45


Συνολική διάρκεια ενότητας: 56 λεπτά




Ενότητα: Βιντεοτοπία / Videotopia

1. Sandra Powers, The Bleak, (ΗΠΑ-2007/08) 9.00
2. Νίκος Γιαβρόπουλος, Lace Maker, (Ελλάδα-2006) 2.00
3. Ira Eduardovna, The Pool, (Ρωσία & ΗΠΑ-2005) 1.00
4. Cindy Rehm, Passage, (ΗΠΑ-2008) 5.15
5. Lin FangSuo, GNAW, (Κίνα-2007) 3.11
6. Νίκος Σαλαμούρης, Η Σταύρωση του 21ου αιώνα, (Ελλάδα-2007) 0.58
7. Michael Fortune, Terminal Communication, (Ιρλανδία-2008) 2.53
8. Anton Hecht, The trolley dance, (Μ. Βρετανία-2007) 4.00
9. Χρήστος Σούλαρης, Πρόγευμα στη χλόη, (Ελλάδα-2007) 1.33
10. Werther Germondari, X, Y, Z (three ways of life), (Ιταλία-2002) 1.30
11. Andrew Eyman, Streetymades-Paris, (Γαλλία-2001) 3.23
12. Gabriel Desplanque, Gentlemen, (Γαλλία-2006) 7.00
13. Goeun Im, 5days in May, (Ν. Κορέα-2007) 3.00
14. Siro, Handmade, (Ισπανία-2008) 8.30
15. Anders Weberg, Undisclosed Beauty, (Σουηδία-2008) 3.13
16. Jadwiga B. Podowska, Vacuum, (Νορβηγία-2007) 12.00
17. Aileen Lambert, Mmmmmnnnn…, (Ιρλανδία-2006) 0.26

Συνολική διάρκεια ενότητας: 69 λεπτά




Κυριακή 6/7/2008

Πλατεία Αμφείας, 9.20 μ.μ. / Amfeia's Square, 9.20 p.m.



Ενότητα: Μεσόγειος / Mediterranean

1. Terpini Zhani, The last day, (Αλβανία-2007) 7.17
2. Berin Tuzlic, I don't know when and I don't know where, (Βοσνία & Ερζεγοβίνη-2007) 4.00
3. Sonja Vuk, My Way, (Κροατία-2006) 1.00
4. Tobias Semmelman, In Four Parts, (Ισπανία-2008) 5.14
5. Hayriye Koc, The Elevator, (Αίγυπτος-2008) 3.30
6. Gerard Cairaschi, MenSongs, (Γαλλία-2008) 9.30
7. Jonathan Franco, Living Land, (Πορτογαλία-2008) 4.13
8. Ana Clara Poalt Mintz, Abia and Me, (Ισραήλ-2007) 0.46
9. Buzzetti Domenico, Death and rebirth of myself, (Ιταλία-2008) 3.15
10. Εντίτα Μόνσιορ, Βουτιές, (Ελλάδα-2006) 2.30
11. Daniel Rodrigo, Fashion Death, (Ισπανία-2007) 4.37
12. Ismail Bahri, Soft Flow, (Γαλλία & Τυνησία-2007) 3.20
13. Mohamad Ali, Verting, (Συρία-2007) 1.37
14. Ανδρέας Σάββα, Θεϊκή Πνοή, (Κύπρος-2003) 1.00
15. Sinasi Gunes, Batumi, (Τουρκία-2008) 3.24
16. Νίκος Ηλιόπουλος, Πείραμα, (Ελλάδα-2008) 1.43


Συνολική διάρκεια ενότητας: 57 λεπτά




Ενότητα: Προσωπική ταυτότητα / Personal Identity

1. Arielle Falk, Happiness, (ΗΠΑ-2007) 9.20
2. Rajorshi Ghosh, Yes-No, Conflicts, Self, (ΗΠΑ-2007) 1.00
3. Rick Niebe, Private Eye/I, (Ιταλία-2007) 2.00
4. Roberto Santaguida, Miraslava, (Καναδάς-2007) 7.25
5. Szilvia Papp, Self-examination, (Ουγγαρία-2007) 1.30
6. Richard Jochum, Man/Woman, (ΗΠΑ-2006) 9.32
7. Jonas Nilsson, Just like any other morning, (Σουηδία-2007) 1.12
8. Kathryn Mockler & David Poolman, The Reluctant Narrator: Gus, (Καναδάς-2007) 4.00
9. Sean Aita, Myfaceisnotmyface, (Μ. Βρετανία-2008) 0.44
10. Celine Schroeder, Strike a pose, (Ολλανδία-2008) 1.00
11. Maria Svoronou, My Reality With No Sound, (Μ. Βρετανία-2007/08) 3.50
12. Jane Jin Kaisen, Amnesia Ritual for Transborn, (Δανία-2006) 4.47
13. Clement Cooper, Sisters, (Μ. Βρετανία-2007) 10.00
14. Δανάη Μυλωνάκη, The Wig, (Μ. Βρετανία-2008) 3.23
15. Γιώργος Νικόπουλος, Ο σάπιος μου εαυτός, (Ελλάδα-2007) 5.05
16. Iris Rosemarie Selke, Narziss, (Γερμανία-1997) 1.00


Συνολική διάρκεια ενότητας: 66 λεπτά



Παράλληλο πρόγραμμα: προβολή Β


Παρασκευή 4/7/2008



Αφιέρωμα: φοιτητικά βίντεο / student videos


Παρουσίαση φοιτητικών βίντεο από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα
Επιμέλεια παρουσίασης: Μαριάννα Στραπατσάκη

Παρουσιάζουν έργα τους οι φοιτητές: Βαγγέλης Κιουτούσης, Βασίλης Ψαρράς, Βίκυ Αθανασοπούλου, Γιάννης Βαρούτης, Γιώργος Νικόπουλος, Δημήτρης Αργυρίου, Ειρήνη Μπενέκου, Θάνος Γιουβανούδης, Νικόλας Γρηγορίου, Νίκος Μουστάκας, Χρήστος Μουσάς

Διάρκεια: 80 λεπτά

Έργα φοιτητών από το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

- Μαριάννα Σκλιάμη, Mysterious Moving, (2008) 1.45
- Μαρία Παπαδήμου, Καίγοντας τη ντροπή, (2007) 3.47
- Έλλη Μαρδά, Απώλειες, (2008) 0.54
- Γεώργιος Ιτούδης, Ημερολόγιο, καλοκαίρι 2007, (2007) 1.11
- Δημήτριος Τσαλκάνης-Μαρία Βέντη, ΜΟ, (2008) 1.23
- Μαριάννα Καλτσά, Χωρίς τίτλο, (2008) 0.33
- Γρηγόρης Μαρκάτος, Catastrophic loop, (2007) 1.05

Διάρκεια : 11 λεπτά

Παρουσίαση έργων animation από το Τμήμα Γραφιστικής, Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, ΤΕΙ Αθήνας

- Παναγιώτα Τσιμπαλίδη, A Cat Story, 0.51
- Ελένη Αλεξανδρή, Unplugged, 1.22
- Polina Distanova, Light Up Your Future, 1.30
- Περικλής Καλαϊτζόπουλος, Μουσική Δωματίου, 3.22
- Ειρήνη Μιρμιρίδη, Η θέση, 1.08
- Νικητάκη, Η ιστορία μιας σκέψης, 1.00
- Φάνης Σκαφίδας, Keep off the Bubbles, 2.00
- Ελευθερία Βουτίδου & Δήμητρα Ξηράκη, Αναγκαστικές προσγειώσεις, 1.45
- Άρης Τσαμάτος, Hairbound, 3.46
- Λουκία Σταυραΐτη & Βίκυ Βουδούρη, A Worm Discovers Wind Power, 1.35
- Παντελιά Τσιμπουκλή, Little Poor Sheep, 0.45
- Σοφία Μηλιοπούλου, A Little Bit of Love, 1.54
- Σπύρος Πανταζής, Strange Birth, 1.56
- Σπύρος Πανταζής, The Hunt, 1.30

Διάρκεια: 25 λεπτά

Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, Τ.Ε.Ι. Αθήνας
Άλκηστη Μουτάφη, The Story of Dedalus and Icarus, (2008) 2.48

Princeton University, ΗΠΑ
Sofia Tsirakis, Phoebus and Pallas, (2008) 5.01

Computer Mediated Arts, Victoria University, Αυστραλία
Leanne Blanche, Hear no Evil, (2007) 3.38

Bergen National Academy of the Arts, Norway
Cecilie Bjorgas Jordheim, EC-45, (2007) 2.25

Συνολική διάρκεια ενότητας: 130 λεπτά



Σάββατο 5/7/2008



Ειδική προβολή: Into the Pill - www.intothepill.net

Η διαδικτυακή πλατφόρμα “intothepill.net” παρουσιάζει μια ενότητα βίντεο 16 καλλιτεχνών σε δική της παραγωγή και επιμέλεια, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης από το Festival Μηδέν.
Η γνωστή ομάδα λειτουργεί από τις αρχές του 2006 και εκδίδει ηλεκτρονικά τεύχη με έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε προβολές σε μουσεία, φεστιβάλ, γκαλερί καθώς και σε ανεξάρτητους χώρους. Στον βασικό πυρήνα της ομάδας συμμετέχουν οι Γιάννης Γρηγοριάδης, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Λίνα Θεοδώρου, Γιάννης Ισιδώρου, Βασιλεία Στυλιανίδου.

1. Σήφης Λυκάκης, ON DAYS LIKE THESE, (Ελλάδα) 3.40
2. Κωνσταντίνα Κώτση, DRAW AWAY, (Ελλάδα) 3.13
3. Ιωάννα Μύρκα, FRUSTRATION, (Ελλάδα) 1.55
4. Milos Tomic, PARTIZAN, (Σερβία) 4.15
5. Dietmar Fleischer, DRANBLEIBEN, (Γερμανία) 5.17
6. Παναγιώτα Τζαμουράνη, GOLDEN CAGE, (Ελλάδα) 2.00
7. Γιώργος Σαπουντζής, NIGHT LIFE, (Ελλάδα) 2.40
8. Λία Πέτρου, I THOUGHT I WAS AT YOU ME TOWN, (Ελλάδα) 2.00
9. Γιάννης Θεοδωρόπουλος, ΤHE LEOPARD, (Ελλάδα) 2.00
10. Τάσος Λάγγης, FROM THE GRAVES OF OUR SLAIN, (Ελλάδα) 9.00
11. Γιάννης Γρηγοριάδης, THE BEACH BOY, (Ελλάδα) 2.22
12. Shifty Tongue, THE FIRE, (Ελλάδα) 2.00
13. Γιώργος Δρίβας, THE DECISION, (Ελλάδα) 4.19
14. Γιάννης Ισιδώρου, IL CONSIGLIERE, (Ελλάδα), 6.50
15. Λίνα Θεοδώρου, ADDICTION, (Ελλάδα) 3.22
16. Κατερίνα Κανά, DUST MY ASS, (Ελλάδα) 5.11

Συνολική διάρκεια ενότητας: 60 λεπτά




Βιντεο-εγκατάσταση / Video Installation: All Together, All Alone

Των David Foggo, Stephanie Imbeau, Stuart Jones, John MacLean
(Μ.Βρετανία-2007)

Διάρκεια: 60 λεπτά/min



Κυριακή 6/7/2008



Ενότητα: Περισκόπιο / Periscope

1. Βασιλική Λευκαδίτη, Μνήμη, (Ελλάδα-2008) 2.00
2. Παναγιώτης Κουλουράς- Βασίλης Μίλεσης, Is what it always was, (Ελλάδα-2008) 1.15
3. Παναγιώτης Tέντες, Σιωπηρά Σύμβολα, (Ελλάδα-2008) 4.00
4. Εύα Μιχαλάκη, Kloveniersburgwal, (Ελλάδα & Ολλανδία-2007) 3.07
5. Angela Koppers, Revolving Door, (Ολλανδία-2006) 8.14
6. Χριστογιάννης Κουφόπουλος, Διαμόρφωση, (Ελλάδα-2007) 7.47
7. Recep Akar, Delirium, (Τουρκία-2007) 5.30
8. Evgenija Wassilew, Worry Dolls, (Γαλλία & Γερμανία-2007) 8.30
9. Mindora, Στοματοκίνηση, (Γαλλία-2003) 7.17
10. Bryan Lauch, Scroll Barrow, (ΗΠΑ-2005) 7.03
11. Wilfried Agricola de Cologne, En[code]ed, (Γερμανία-2008) 5.30
12. Florence Babin, Bursting Out of Laughter, (Γαλλία-2007) 5.20
13. Florencia Guerberof, Lineup, (Αγγλία-2007) 10.00
14. Γιούλα Παπαδοπούλου, Dramaticul, (Ελλάδα-2004) 3.45
15. Ομάδα Σύγχρονου Χορού «Πρόσχημα» (σκηνοθεσία: Γιάννης Ισιδώρου), Ecstatic segment #1, (Ελλάδα-2007) 5.00
16. SJ Ramir, Our Voices Are Mute, (Ν. Ζηλανδία-2008) 4.50
17. Marta Moreno, Riyaz master project, (Ισπανία & Γαλλία-2007) 4.15
18. Ανδρέας Σιτορέγκο, Ξηρά Ψυχή, (Ελλάδα-2004) 3.00
19. Etta Safve, North sea: Low tide (Ophelia), (Ολλανδία & Σουηδία-2006/07) 5.28
20. Kristina Stoyanova, Dusktime, part II, (Γερμανία & Βουλγαρία-2008) 8.56
21. Susan McLandau, Going Under: A Passion Play, (ΗΠΑ-2007) 12.00
22. Ναυσικά Ρήγα, Παιχνίδι 3, (Ελλάδα-2008) 1.47

Συνολική διάρκεια ενότητας: 125 λεπτά



Παράλληλο πρόγραμμα: διαδραστικά περιβάλλοντα / interactive environments



Personal Cinema
The Making of Balkan Wars: The Game

Το τρισδιάστατο online video-game για πολλούς χρήστες “The Making of Balkan Wars: The Game” χρησιμοποιεί τη γλώσσα των βιντεοπαιχνιδιών με επικές πολεμικές περιπέτειες, για να μιλήσει για τη γεωπολιτική ιστορία των Βαλκανίων. Πρόκειται για το πιο γνωστό πρότζεκτ των Personal Cinema (ξεκίνησε το 2002), όπου συμμετέχουν συνολικά περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες από 17 χώρες, κυρίως από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Την ομάδα Personal Cinema αποτελούν οι: Δάφνη Δραγώνα, Ηλίας Μαρμαράς, Andy Deck, Mάγια Μπόντζου, Δημήτρης Ντοκαντζής, Στέλιος Γιαννουλάκης, Βασίλης Κόκκας, Nικόλας Κοζάκης, Πάνος Παπαδόπουλος, Γιάννης Σκουλιδάς, Αλέξανδρος Σπυρόπουλος, Stewart Ziff. Η παρουσίαση γίνεται μετά από ειδική πρόσκληση του Festival Μηδέν.

www.balkanwars.org




Flag Metamorphoses

Ομαδικό πρότζεκτ σε εξέλιξη, διαδραστική παρουσίαση 28 βίντεο από διάφορους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, που διαπραγματεύονται τη σημειολογία και την εικονογραφία της σημαίας σαν σύμβολο, σε μια εναλλακτική «εθνική» και «δι-εθνική» κινούμενη εικονογραφία με flash animation.

Ιδέα / Συντονισμός: Myriam Thyes (Γερμανία, 2005-08)

Συνολική διάρκεια: 47 λεπτά

www.thyes.com/flag-metamorphoses


Ειδικό αφιέρωμα / Special presentation:



Αφιέρωμα στον Μάνθο Σαντοριναίο
Σάββατο 5 Ιουλίου, 7 μ.μ., Αίθουσα συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας

Μικρό οδοιπορικό από τον αναλογικό στον ψηφιακό πολιτισμό, μέσα από παρουσιάσεις έργων, κειμένων και προσωπικών σκέψεων

Το Festival Μηδέν προσκαλεί έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με το βίντεο και τις ψηφιακές τεχνολογίες γενικότερα.
Ο Μάνθος Σαντοριναίος, παράλληλα με το προσωπικό του εικαστικό έργο, δραστηριοποιήθηκε και σε άλλα πεδία, προωθώντας τις ψηφιακές μορφές τέχνης και την έρευνα για την τέχνη και τις τεχνολογικές εφαρμογές στην Ελλάδα: σκηνοθέτησε πειραματικές εκπομπές τέχνης για την κρατική τηλεόραση, δημιούργησε το Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό «Φούρνος» και καθιέρωσε το Medi@terra, το σημαντικότερο ελληνικό φεστιβάλ για την τέχνη και την τεχνολογία, ενώ παράλληλα οργανώνει διάφορα project, όπως το microMuseum, στο διαδίκτυο. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «De la civilisation du papier à la civilisation du numérique» (Harmattan 08). Τα τελευταία χρόνια διδάσκει Βιντεοτέχνη και Πολυμέσα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο ΠΜΣ «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης».



Festival Mηδέν 2008


Καλλιτεχνικός υπεύθυνος: Γιώργος Δημητρακόπουλος
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιούλα Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Σταυράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: