Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Festival Αντι Διαφήμισης


Η καλλιτεχνική εταιρία "Oρίζοντας" και η ομάδα "activa" παρουσιάζουν το πρώτο Festival Αντι Διαφήμισης.

Η Διαφήμιση είναι μια πολύ παλιά Γλώσσα Επικοινωνίας και σίγουρα εφευρέθηκε από τη Φύση πριν ο πρώτος βάτραχος φουσκώσει υπερβολικά το τοξικό του δέρμα προκειμένου να καλέσει ερωτικά το ταίρι του, πολλά εκατομμύρια χρόνια προτού το πρώτο σαρκοφάγο λουλούδι προσελκύσει με τα ζωηρά του χρώματα ένα έντομο πριν το καταπιεί...

Απλώς στην εποχή μας, η Διαφήμιση έχει αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις καταλαμβάνοντας – σαν αέριο – τον κενό χώρο που αφήνει πίσω της η Φιλοσοφία, η Αισθητικη και η Πολιτική. Θα λέγαμε ότι η Διαφήμιση, συνεπικουρούμενη από τα media, έχει πάρει τη θέση της Πραγματικής Ζωής.

Το είδωλο έχει πάρει τη θέση του αντικειμένου. Το Πραγματικό, το Φαντασιακό, το Δυνητικό, αντιπροσωπεύονται από το Πλασματικό. "Η αξία χρήσης έχει μετατραπεί σε αξία αναπαράστασης".

Κάτω απ' αυτή τη συνθήκη φωτογραφίζεται η ολοκληρωτική κυριαρχία της Αγοράς, του Εμπορεύματος, του Προϊόντος, πάνω απ' τις αξίες της Ανθρώπινης Ανταλλαγής Ουσίας.

Η Κοινωνία του Θεάματος έχει βέβαια αναλυθεί από θεωρητικούς και κατά κύριο λόγο από τους Καταστασιακούς (οι οποίοι ίσως χωρίς αυτήν, θα ήταν απλώς μαρξιστές ή μέλη της υπερλεξιστικής avant-garde).

Όσο καιρό η Ανάγκη ρυθμίζει τις ανθρώπινες και κοινωνικές σχέσεις με την αποθέωση του οικονομικού υλισμού, τόσο περισσότερο θα βρίσκονται υπο εξαφάνιση οι Αληθινές Στιγμές.

Όπως λένε και οι διαφημιστές:

"η Ευτυχία δεν γράφεται με €"



Το Festival Aντι Διαφήμισης επιχειρεί να εξελιχθεί σε έναν ετήσιο θεσμό ανάλυσης αυτής της λειτουργίας εκτροπής, επανοικειοποίησης και - γιατί όχι - διασκέδασης με τον Μηχανισμό Κατασκευής Απατηλών Ονείρων.

"Εξειδικευμένοι μηχανικοί πρόκειται να αναλαμβάνουν κάθε φορά αυτό το έργο, με εργαλεία όπως:

video, φωτογραφία, net art, graphic design, performance art, installation, γλυπτική, ζωγραφική, χαρακτική και βέβαια λόγο.



Πρώτη δράση στο ΒΟΟΖΕ Cooperativa, 1η Απρίλη από τις 20:00 με πάρτι και προβολές έργων Αντιδιαφήμισης, από την διεθνή και εγχώρια εμπειρία.



Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις επόμενες δράσεις, μπορούν να στείλουν τα στοιχεία τους και δείγμα δουλειάς στο :

actinactiva@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: